Želja, da bi imeli prav

metoda SedonaIzpuščanje

Še ena velika past v katero se zelo pogosto radi ujamemo je občutek želje, da bi imeli prav. Vsak prepir izhaja iz tega občutka želje, da bi imeli prav. Sodimo, da je edino naše stališče tisto pravo in pravilno, da imamo mi prav in ne drugi. Zato branimo svoje stališče, ga opravičujemo, razlagamo, podpiramo z “dokazi” in pogosto smo s tem pripravljeni iti izjemno daleč. Vse le zato, da bi dokazali svoj prav.

Kaktus
Kaktus v Sedoni, Photo Milan Slunečko

Hkrati z opravičevanjem in utrjevanjem svojega stališča, opravičujemo in utrjujemo tudi svoje občutke in čustva o tej zadevi. Če nas je na primer nekdo prizadel in bomo zaradi tega jezni ali razočarani, bomo ravno zaradi občutka, da imamo mi prav in ne tisti, ki nas je prizadel, opravičevali svojo jezo oziroma razočaranje. Verjamemo, da sta naša jeza in razočaranje upravičeni in legitimni.

Vendar neglede ali imamo mi prav ali drugi, smo le mi sami tisti, ki čutimo te občutke in čustva in mi sami smo tisti, ki posledično trpimo. Vsako neprijetno čustvo ali občutek nas boli in nam povzroča trpljenje. Dokler torej vztrajamo v želji, da bi imeli prav, vzdržujemo tudi vse spremljajoče občutke in čustva in s tem vzdržujemo svojo bolečino.

Rešitev iz tega začaranega kroga je sila preprosta a vam morda na prvi pogled ne bo ravno všeč. Vendar priporočam, da prihodnjič, ko se ujamete, da želite imeti prav glede česa, vseeno poskusite. Vse kar moramo storiti je izpustiti občutek želje, da bi imeli prav. Pomagamo si lahko z vprašanjem:

Ali bi raje imel prav ali bi bil raje svoboden od teh občutkov?

ali tudi

Ali bi raje imel prav ali bi raje videl, da se situacija razreši?

Neglede ali boste odgovorili z da ali ne boste opazili, da se počutite bolje, glede te situacije. Po potrebi se vprašajte večkrat in če je potrebno izpuščajte tudi spremljajoče občutke z osnovnimi postopki metode. To počnite dokler ne boste čutili pogum, sprejemanje ali mir.

Še ena težava tega občutka želje, da bi imeli prav je v temu, da jemljemo svoje občutke kot, da so dejstva oziroma resnica. Vendar če si dovolimo raziskati to zadevo malo globlje, ugotovimo, da so občutki le občutki in zelo pogosto imajo zelo malo skupnega s tem kar v resnici je, oziroma z resnico, oziroma z dejstvi. Mi pa jih jemljemo, kot da so absolutna resnica.

Ko izpustimo občutek želje, da bi imeli prav, se vsa ta struktura občutkov poruši in kar ostane je mir in olajšanje. Takrat tudi vidimo celo situacijo iz popolnoma druge perspektive. Vsak občutek je kot filter, ki zamegli naš vid in obarva vse bolj rožnato. Brez teh filtrov vidimo situacijo takšno kot je. Predvsem pa odpade trpljenje. Torej:

Ali bi raje imel prav ali bi bil raje svoboden?

Še nekaj sorodnih člankov