Zakaj nam delo na doseganju ciljev koristi?

metoda Sedona

V naši družbi je veliko pritiska na doseganje ciljev. Praktično vsa podjetja imajo svoje cilje in pritiskajo na zaposlene, da le te dosežejo. Vendar ves ta pritisk, ko kot zaposleni delamo na doseganju “tujih” ciljev oziroma ciljev podjetja oziroma organizacije, v kateri smo zaposleni, pogosto v nas vzbudi odpor, ki vpliva na našo motivacijo do dela na lastnih ciljih, kot tudi ciljih same organizacije.

Pravzaprav pogosto lahko tudi pritiskamo sami nase v povezavi z doseganjem ciljev ali na splošno z ustvarjanjem, kar ima običajno le nasprotni učinek od želenega. Siljenje v karkoli vključno s postavljanjem in doseganjem ciljev, običajno v nas vzbudi odpor.

Drugi izziv v povezavi z doseganjem ciljev oziroma ustvarjanjem je, da pogosto delamo na ciljih drugih. Morda smo te cilje “posvojili” od staršev, partnerja, prijateljev in znancev, nadrejenih v službi ali družbe na splošno. Tako morda nehote delamo na ciljih drugih in ob tem mislimo, da so to naši cilji.

Pogosto imamo v takšnih primerih veliko nasprotujočih misli, občutkov, prepričanj in vrednot, ki le zavirajo našo ustvarjalno energijo in pogosto je naše delo na tovrstnih ciljih bolj težavno.

Slika lesenih igralnih kock
Slika lesenih igralnih kock, Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Vendar, ali nam je sploh potrebno delati na ciljih, oziroma dosegati naše aspiracije in želje? Zakaj bi sploh imeli cilje in/ali delali na njih? Po moji izkušnji je odgovor na to vprašanje tako pritrdilen, kot tudi nikalen.

Če smo ravno v življenjskem obdobju, ko smo zadovoljni z našo življenjsko situacijo in je ob tem naš um miren in se počutimo izpolnjene, srečne in zadovoljne, potem postavljanje novih ciljev in doseganje le teh, morda niti ni potrebno. Vendar, če imamo še vedno neizpolnjene aspiracije in želje, kar je bolj pogosto, se to običajno odraža v našem življenju kot nemir, nelagodje ali preprosto, kot občutek, da nam nekaj manjka oziroma, da nismo izpolnjeni.

Tako ima postavljanje in doseganje ciljev mnogo prednosti tako v osebnem kot tudi poslovnem življenju. Nekatere prednosti so:

  • Prvi dve najbolj očitni prednosti sta 1. da lahko imamo, smo, oziroma počnemo, kar želimo, in 2. da se osvobodimo vseh notranjih omejitev. To je bil tudi prvotni namen Lestra Levenson, ko je zasnoval postopek za doseganje ciljev s pomočjo metode Sedona.

    S tem, ko delamo na doseganju ciljev, lahko dejansko izpolnimo naše aspiracije, želje in namere. Obenem, če to počnemo na pravilen način, pričnemo presegati vse naše notranje omejitve, oziroma tisti notranji glas ali občutek, ki pravi, da nekaj za nas ni možno.

  • Postavljanje in doseganje naših ciljev nam tako pomaga, da ostanemo motivirani in osredotočeni na našo vizijo. Ko imamo jasnost, kaj resnično želimo, kaj je naša prava avtentična želja, lahko presežemo vse ovire in izzive bolj enostavno. To nam tudi pomaga povečati našo samozavest in osmisliti svoje življenje.

  • Ko imamo jasne cilje lahko tudi precej bolje upravljamo s časom. Namesto, da izgubljamo čas, ko počnemo vrsto nepotrebnih stvari, se lahko osredotočimo le na tisto, kar je najbolj primerno v danem trenutku in kar nas najhitreje pripelje do našega želenega cilja. Tako se lahko znebimo odlašanja in drugih motenj.

  • Postavljanje in doseganje ciljev nam lahko pomaga se naučiti novih veščin, si nabrati nova znanja in razširiti naša obzorja. Skozi dejanja na poti doseganja naših ciljev in aspiracij, lahko prepoznamo, kje potrebujemo razširiti naša znanja in veščine, ter to tudi storimo. Vse to nam odpira nova obzorja in možnosti, ki so nam bila morda doslej zaprta.

  • In nenazadnje s postavljanjem in doseganjem naših ciljev rastemo na vseh nivojih. Počutimo se bolj uspešni, bolj sposobni, bolj samozavestni in seveda bolj srečni in izpolnjeni. Ko delamo na ciljih, ki so za nas pomembni in značajni, uživamo tako na sami poti, kot tudi ob končnem izidu. Vse to nam zmanjšuje stres in povečuje dobro počutje. In če je naš cilj v dobro vseh ali vsaj širše družbe, se lahko ob tem počutimo tako-rekoč božansko.

Še nekaj sorodnih člankov