Izpuščanje želje, da bi nekaj spremenili

metoda SedonaIzpuščanje

Prejšnji teden sem predlagal vajo v kateri, si samo dovolite opaziti stvari v svojem življenju, ki bi jih želeli spremeniti in da nato preprosto izpustite željo, da bi to spremenili.

Morda ste pomislili: “ampak Milan, saj vendar to želim spremenit, le zakaj bi izpustil željo, da bi to spremenil?” In imate seveda prav: “Le zakaj?” Ali ste morda že slišali za molitev od Reinholda Niebuhr-a? Gre nekako takole:

O Bog daj mi jasnost, da sprejmem stvari, ki jih ne morem spremeniti, pogum, da spremenim stvari, ki jih lahko spremenim in modrost, da poznam razliko.

Reinhold Niebuhr

To je nekako tudi bistvo izpuščanja želje, da bi nekaj spremenili. Če si dovolite pregledati stvari v svojem življenju, ki bi jih želeli spremeniti, boste morda ugotovili, da je ta seznam lahko zelo dolg. In morda je precej stvari na temu seznamu stvari, ki jih želite spremeniti, že zelo dolgo. Morda mesece, leta in celo desetletja. In nekatere stvari na temu seznamu niti ne morete spremeniti, nekatere pa lahko spremenite vendar nikakor ne pridete do tega, da bi jih dejansko spremenili. Ostanete le pri želji, da bi jih spremenili.

Person Wearing Unpaired Running Shoes Standing on Green Grass
Oseba, ki stoji na travi in nosi superge različnih barv, Photo by Gratisography on Pexels

Na primer, ne morete spremeniti vremena, svetovne gospodarske krize, terorizma, dejstva, da se dogaja kriminal in prevare in cel kup manjših in večjih stvari, ki so dejansko onkraj zmožnosti, da bi jih kot posameznik spremenili. Pa vendar si želimo spremeniti tudi te stvari. Nekako nosimo to breme, čeprav je onkraj naših zmožnosti.

In na drugi strani so stvari v našem življenju, ki bi jih lahko preprosto spremenili, pa vendar ostanemo le pri želji.

Ta želja, da bi nekaj spremenili je le občutek, ki ga kar nekako “nosimo”. In ta občutek običajno ni prijeten. Pravzaprav je ravno nasprotno od prijetnega. Morda se čuti celo kot frustracija, breme, napetost, nekaj kar neprestano vleče pozornost nase, kot občutek nemoči ali morda nesposobnosti ali nekaj podobnega. In ta občutek, če si resnično dovolimo pogledati nanj, nam pravzaprav čisto nič ne pomaga, da izvedemo želeno spremembo. Ravno nasprotno. Ta občutek je pogosto edina ovira, da želeno sprovedemo.

Če ta občutek opustimo, oziroma odvržemo ali dovolimo, da se izniči, se običajno zgodi sledeče:

  1. Tiste stvari, ki jih ne moremo spremeniti, jih enostavno sprejmemo in nas ne motijo več. Pridemo do jasnosti, da občutek želje, da bi spremenili tisto česar ne moremo spremeniti, je samo občutek in breme, ki nam samo greni življenje. In pridemo do jasnosti, da nam to pravzaprav ne koristi in sprejmemo stvari takšne kot so. Skratka odkrijemo tisti notranji mir, ki je vedno prisoten, a ga pogosto prekrivajo neprijetni občutki, kot je npr. občutek želje, da bi nekaj spremenili.

  2. Stvari, ki jih lahko spremenimo, pričnemo dejansko spreminjati. Običajno je le naša želja, da bi nekaj spremenili, tista ovira, ki nam preprečuje, da bi se lotili konkretnih in primernih dejanj, da izvedemo želeno spremembo. Skratka najdemo pogum, da izvedemo želene spremembe.

  3. S tem, ko opustimo željo, da bi nekaj spremenili, se odpremo lastnemu vedenju, ki je že sedaj v nas samih. In to vedenje nam pove česa ne moremo spremeniti in kaj lahko spremenimo.

Praktična vaja

Tudi za ta teden predlagam popolnoma isto vajo, vendar morda na malo globljem nivoju. Tokrat vam predlagam, da si vzamete beležko, morda dvajset minut časa (ali nekaj ur, če je potrebno) in dejansko zapišete čisto vse v vašem življenju, kar bi radi spremenili.

Lahko so to čisto drobne stvari, kot je npr. slika, ki morda visi v sobi pa vam ni več všeč, ali pa navade ali vedenjske vzorce katerih bi se radi znebili ali nove veščine, ki bi jih radi razvili ali kako se obnaša partner-ka do vas, oziroma vse kar vas moti na ljudeh, ki so okoli vas.

Pomaga lahko tudi če pogledate dnevnik na televiziji, kar vam bo zagotovo vzbudilo občutke, kaj vse ne marate na bolj globalnem nivoju in bi želeli spremeniti te stvari. Skratka, resnično si dovolite narediti revizijo vsega, kar bi radi spremenili in si vse to zapišite. Seveda, ni potrebno pretiravati v pisanju podrobnosti za vsako postavko. Zadošča ena do nekaj besed za posamezno postavko.

Ko boste imeli tako izdelan seznam vsega, kar bi radi spremenili, pride na vrsto drugi del vaje. Preprosto si preberite vsako postavko posebej iz vašega seznama, dovolite si nekaj trenutkov, da dejansko začutite ta občutek želje, kako želite to spremeniti in se vprašajte tole preprosto vprašanje:

Ali lahko vsaj za ta trenutek izpustim željo, da bi to spremenil-a?

Če ne to vprašanje ne morete odgovoriti pritrdilno, se vprašajte še:

Ali bi raje še naprej želel to spremeniti, ali bi raje bil svoboden ali dejansko to spremenil?

V drugem delu nikar ne hitite. Dovolite si iti počasi in dejansko ZAČUTITE ta občutek, ko želite nekaj spremeniti. In če je potrebno se vprašajte to vprašanje tudi večkrat za vsako postavko, oziroma tolikokrat, da začutite olajšanje.

Če imate občutek, da pri kakšni postavki ne morete izpustiti tega občutka želje, da bi to spremenili, preprosto pojdite na naslednjo postavko. Naj vas to ne zaustavi. Če boste naredili vsaj malo te vaje, boste zagotovo videli, kako močno vam lahko koristi in olajša vsakdan. In morda boste tudi odkrili, kako nekatere stvari preprosto pričenjate spreminjati popolnoma spontano in z lahkoto.

Obilo zabave vam želim pri temu. In če boste želeli, bom vesel prav vsakega odziva in komentarja kako vam je šlo pri tej vaji.

Še nekaj sorodnih člankov