Želja, da bi stvari spremenili!

metoda SedonaIzpuščanje

Poskusite, kar tako za šalo, narediti seznam vseh stvari, ki vam v vašem življenju niso všeč in bi jih radi spremenili. Če ste taki kot večina ljudi, zna biti tovrsten seznam kar dolg.

Samo pomislite na člane vaše družine, prijatelje, znance, sosede, sodelavce, politike in druge znane osebnosti, nato pomislite na stanovanje v katerem živite, vašo neposredno okolico, kraj v katerem živite in na stvari, ki se vam dogajajo v življenju, pomislite na vašo službo, aktivnosti, ki jih počnete in podobno. Vse kar nam ni všeč in kar se nam kakorkoli upira ali nas na kakršenkoli način vznemirja, bi radi spremenili.

Ta želja, da bi stvari spremenili, je kot neke vrste lepilo, ki ohranja status quo. Večina stvari, ki bi jih radi spremenili, se namreč ne spremeni.

Želja je prav tako odraz, da imamo občutek bodisi pomanjkanja ali nemoči. Bolj, ko si nekaj želimo, večji je občutek nemoči oziroma pomanjkanja, ki se skriva izza želje. To je kot nekakšen trik uma, ki nam govori protislovja. Pravi nam, da naša želja, da bi nekaj spremenili lahko dejansko naredi spremembo. To je seveda samo iluzija. Želja ne prinese spremembe. Prinese pa nam občutek notranje napetosti in nemira, kar negativno vpliva na naše počutje.

Izjemno preprost in učinkovit način, da spremenimo stvari, ki nam niso všeč in ki jih imamo moč spremeniti, je da opustimo željo, da bi stvari spremenili. Vem, da se to sliši malo hecno, vendar pomislite. Ko imate res močno željo, da bi kaj spremenili, a se nikakor ne morete pripraviti, da bi kaj konkretnega glede tega naredili, ali vam občutek te želje kakorkoli pomaga spremeniti zadevo? Seveda, da ne. Le počutimo se slabše in bolj nemočne.

Ko opustimo željo, da bi stvari spremenili se običajno zgodi sledeče:

  • Tisto kar smo želeli spremeniti nas ne moti več, oziroma nimamo več odpora do tega.
  • Najdemo način, da dejansko naredimo spremembo, če je to možno, seveda.

Pri opuščanju vedno izpuščamo le občutek pomanjkanja ali nemoči. Se pravi kadar opuščamo željo, da bi stvari spremenili, dejansko opuščamo občutek nemoči ali pomanjkanja izza te želje. Le to nam seveda omogoči, da pridobimo pogum in moč, da želene spremembe dejansko naredimo.

Poskusite sledeči preprosti proces:

  1. Kaj je nekaj, kar bi radi spremenili?
  2. Ali lahko pozdravite/sprejmete ta občutek želje, da bi to spremenili?
  3. Ali lahko izpustite občutek želje, da bi to spremenili?
  4. Ali si lahko dovolite, da najbolje kot lahko, sprejmete kar je?

Pri vsakem vprašanju si res dovolite začutiti kakršenkoli občutek oziroma odziv se vam pojavi v telesu in umu. In vedno odgovorite na vprašanja tako, kot čutite. Po možnosti brez pretiranega vmešavanja uma. Po potrebi ponovite vsa vprašanja večkrat po vrsti.

Še nekaj sorodnih člankov