Napredek, vaja in užitek!

metoda Sedona

V prejšnjem blogu o metodi Sedona sem govoril, kako pomembna je vaja, ki jo izvajamo vztrajno in dosledno. Redna vadba je zelo pomembna, če želimo doseči želeni napredek.

Ena od velikih laži je, da napredek v življenju poteka postopoma, korak za korakom in da te korake lahko merimo. Tega načela smo se morda naučili v šoli, kjer so nas prepričevali, da če se bomo pridno učili, delali, da bomo postopoma dosegli tisto kar želimo. Skratka, da bomo z določenimi koraki, počasi a sigurno, v ravni črti ali linearno prišli do cilja.

Two Men Practicing Aikido
Dva moška vadita Aikido, Photo by Anton Belitskiy on Pexels

V resničnem življenju temu ni tako. Napredek (in užitek) se običajno zgodi nenadoma in v manjših ali večjih skokih in zagotovo ni linearen. Po določenem času redne vadbe, nenadoma dojamemo principe in zgodi se velik preskok na novo raven.

Kot pri vadbi borilnih veščin, ko vadimo določen prijem ali vzvod ali kako drugo tehniko, to vadimo nekaj časa in nato nekega dne preprosto dojamemo princip in izvedemo tehniko brezhibno. Od takrat naprej jo lahko izvajamo vedno znova in znova, z nekim globljim razumevanjem in vsakič je lažje. Preskočili smo na novo raven razumevanja te tehnike. Od tam naprej, odkrivamo vedno nove in nove, globlje nivoje, ki samo bogatijo naše znanje in izkušnje.

Torej, ker napredek in z njim tudi užitek pride nenadno, nenapovedano in skokoma, to ne velja tudi za vadenje. Vadenje mora biti redno. Le tako lahko razvijemo pravilen način, s pravilnim odnosom in pridemo do pravilnih rezultatov.

V našem primeru, ker se ukvarjamo s svojimi občutki, je pravilen rezultat tisto čustveno stanje, ki nam najbolj odgovarja. Torej želimo biti srečni, radostni, mirni, osredotočeni, sočutni, ljubeči, in predvsem uživati v življenju…

Verjetno se vsi strinjamo, da v življenju lahko najbolje delujemo takrat, ko se počutimo popolnoma varne, mirne, osredotočene in pozorne. Vadenje izpuščanja vseh tistih površinskih občutkov, ki nam rušijo notranji mir, je ključnega pomena za kakovostno in radostno življenje.

Še nekaj sorodnih člankov