Skrbi, skrbi, skrbi

metoda Sedona

Če ne živite ravno popolnoma odrezani od sveta, se prav gotovo zavedate pogostega govora o recesiji oziroma svetovni finančni in gospodarski krizi. Pred nekaj dnevi sem zasledil članek na spletni strani Dela z naslovom “Polovica Slovencev že čuti vpliv recesije”.

Skratka v članku podajajo podatke o odstotku ljudi, ki se boji izgube službe, zmanjšanja plače, slabšega finančnega položaja in manjšega trošenja. Tem skrbem bi lahko dodali tudi vse druge bolj vsakdanje in bolj osebne skrbi oziroma strahove, ki nas morda preganjajo.

Ta članek omenjam samo kot uvod v vse te vsakdanje skrbi, ki jih morda čutimo in kako jih lahko trajno in enostavno odstranimo.

Photo Of Man Touching His Head
Moški se drži za glavo, Photo by Andrea Piacquadio on Pexels

Kaj je pravzaprav skrb?

Skrb ali strah je kot prvo samo občutek, ki ga čutimo kot fizično nelagodje v telesu in katerega spremljajo določene misli in podobe v našem umu.

Pogosto opažam, da ljudje mislijo, kako jih lahko skrb ali strah pred nečem, tega pravzaprav obvaruje. To žal ni res. Občutek skrbi in/ali strahu nas nikoli ne obvaruje pred tistim česar se bojimo ali kar nas skrbi. Edino kar skrb ali strah povzroča je naše lastno telesno in psihično nelagodje in posledično vpliva tudi na zdravje našega telesa.

Če ste ljubitelj zakona privlačnosti si lahko skrb ogledamo tudi iz te perspektive. Kaj torej počnemo, ko skrbimo ali ko nas je strah? Odgovor je jasen. Razmišljamo o vsem tem, kar nas skrbi in česar se bojimo. Torej v umu vzdržujemo vse tiste misli, podobe in občutke, katere pravzaprav ne želimo. S tem samo dajamo še več pozornosti in še več energije tem neprijetnim mislim in občutkom in posledično to raste v naši zavesti. Ali če bi se izrazil še drugače – skrbi in strah privlačijo le še več skrbi in še več strahu kar povečuje možnost, da se nam bo ravno to zgodilo, česar se bojimo.

Boj se, in to se bo pojavilo

Lester Levenson

Strah ali skrb je čudoviti primer, kako občutki samo lažejo. Občutek skrbi ali strahu vam bo vedno govoril kako je pomemben in kako deluje v vašo korist. Vendar če si dovolite dejansko pogledati vse te trditve tega občutka in občutek sam, boste ugotovili, da ga pravzaprav ne potrebujete in da vam pravzaprav sploh ne koristi. Ravno obratno. Ti občutki delajo le proti nam.

Morda mislite, da ste zaradi skrbi in strahu bolj previdni in se tako obvarujete tega, kar vas je strah ali vas skrbi? Žal je to le navidezno. Strah in skrb sta omejujoča občutka, ki delujeta kot filter skozi katerega vidimo svet. Bolj, ko je ta filter “gost”, slabše vidimo in se posledično slabše odzovemo na dejansko situacijo. Če pa si dovolimo strah in skrb izpustiti, vidimo stvari bolj takšne, kot v resnici so in se tudi hitreje in bolj primerno odzovemo na dejansko situacijo.

Kako se torej znebiti skrbi in strahu?

Prvi korak je, da prepoznamo, da je to le občutek. Dovolite se nekaj trenutkov samo čutiti v telesu kako se to čuti, kadar skrbite ali kadar vas je strah nečesa. Za nekaj trenutkov ignorirajte zgodbo, ki vam jo pripoveduje strah in podobe, ki vam jih prikazuje. Osredotočite se le na telesni občutek. Dovolite, da je ta občutek dobrodošel vsaj za nekaj trenutkov.

Nato se vprašajte preprosta vprašanja:

Ali lahko ta občutek izpustim?
Ali bi izpustil ta občutek?
Kdaj bi ga izpustil?

Po potrebi ponovite vse skupaj tolikokrat, da se osvobodite tega občutka.

Drugi način je neke vrste bližnjica, ki nam lahko pomaga se znebiti skrbi ali strahu iz malo globljega nivoja.

Kot prvo, si tudi tukaj dovolite opaziti kako je “vaša” skrb ali strah le občutek, ki ga čutite v telesu in katerega spremljajo določene misli in podobe v umu. Enako kot smo naredili v prvi varianti.

Prav tako si dovolite opaziti, kako obstaja nagnjenje v umu, da se vedno znova in znova vračate k temu občutku, oziroma ga vedno znova poustvarjate v umu. To nagnjenje bi lahko poimenovali tudi podzavestna ali nezavedna želja. Vem, da se sliši morda hecno, vendar zakaj bi si vedno znova poustvarjali neprijeten občutek (skrb, strah), če tega pravzaprav ne želite?

Vprašajte se sledeče vprašanje:

Ali lahko izpustim željo, da bi se to zgodilo (ta zgodba in podobe, ki nam ju prikazuje skrb ali strah)?

Morda se boste pri temu vprašanju nasmehnili ali se vem bo zdelo nesmiselno, vendar si ga kljub vsemu zastavite in poglejte kaj se bo zgodilo.

Če imate s tem načinom težave, uporabite prvi način.

Še nekaj sorodnih člankov