Oh, ta čustva!

metoda Sedona

Kakšno vlogo imajo čustva v našem življenju?

Čustva klovna
Čustva klovna, Fotografija Ryan McGuire

Vsak trenutek je priložnost, da se v nas prebudi kakšno čustvo. Od trenutka, ko se ponovno zavemo po spanju, pa tja do noči, ko spet potonemo v sen. Tudi med spanjem, ko sanjamo se v nas prebujajo razna čustva. Na vsak dogodek v našem življenju se najprej odzovemo z bolj ali manj intenzivnim čustvom in šele nato z razumom.

Običajno čustva delimo na negativna in pozitivna. Kadar smo na primer žalostni, apatični, prestrašeni, jezni, ipd., vemo da se ne počutimo ravno dobro, ko pa smo polni navdiha, radosti ali veselja se počutimo precej bolje. Čustva se odražajo tudi v naših mislih. Kadar smo pod vplivom negativnih čustev, bodo naše misli, nenehno premlevale tisti dogodek, ki je sprožil to čustvo. Te negativne misli se lahko ponavljajo ure in ure in celo dneve, tedne, mesece ali leta in tako vedno znova podoživljamo tisti dogodek, ki je sprožil prvotno čustvo in posledično tudi čustvo podoživljamo vedno znova in znova.

Skratka, negativa čustva nam vzpodbujajo negativne in pesimistične misli in tako tudi delujemo v svetu. Pozitivna čustva pa nam vzpodbujajo pozitivne misli in tudi v svetu delujemo bolj pozitivno.

Drugi način kako čustva vplivajo na naše življenje so naše navade in prepričanja. Vsako ponavljajoče vedenje ali prepričanje je vklenjeno s čustvi. Vsak vedenjski vzorec je pravzaprav vzorec raznoraznih čustev ali občutkov.

Čustva vplivajo na prav vsak aspekt našega življenja. Vplivajo na kvaliteto odnosov, na naše počutje, na naše zdravje, na to koliko smo uspešni, koliko smo bogati, koliko smo kreativni in še in še.

Ali ste se morda kdaj vprašali v čem je razlika med srečnimi in uspešnimi ljudmi ter tistimi, ki to niso? Presenetljivo, odgovor ni inteligenca ali enciklopedija znanja, ki so si ga nabrali ali kakšne posebne lastnosti, temveč predvsem kako ravnajo s svojimi čustvi.

Kako se torej znebiti negativnih čustev?

Pravzaprav, negativna čustva sploh niso problem. Čustva, kakršnakoli že so, so naravna in ni prav nič narobe z njimi. Pa naj jih označimo za negativne ali pozitivne.

Kar je problematično, je naša identifikacija s čustvi in naše oklepanje oziroma tlačenje čustev. Čustva so samo čustva in mi to nismo. So samo pojav v naši zavesti, tako kot je na primer vonj, slike, zvoki, občutki, misli, in podobno. Čustva so le nekaj kar doživljamo. Tako kot opazimo oblak na nebu, ki prej ali slej izgine, tako se tudi čustvo pojavi na našem obzorju in prej ali slej izgine iz njega.

Težava se pojavi, kadar se pričnemo identificirati s čustvi ali kadar poskušamo z njimi karkoli narediti. S tem jim dajemo dodatno energijo in povzročimo, da to čustvo vztraja na našem obzorju. Torej vedno kadar se na primer razjezimo in se pričnemo identificirati s to jezo ali se je poskušamo znebiti ali jo spremeniti ali narediti z njo karkoli, povzročimo, da ta jeza vztraja ali celo raste v naši zavesti.

Past čustev je njihovo tlačenje ali izražanje

V zgodnjem otroštvu smo se naučili čustva ali potlačiti ali jih izraziti. “Potlačiti” pomeni prikrivati naša čustva, jih potisniti tja, od koder so prišla, jih zanikati, zatreti in se pretvarjati, da jih ni. Vsako čustvo, ki se ga zavedamo in ga ne opustimo, se avtomatično shrani v delu našega uma, ki se imenuje podzavest. Najpogosteje potlačimo čustva tako, da jim skušamo ubežati. Če dovolj dolgo nismo pozorni nanje, jih potlačimo v globine podzavesti.

Izražanje čustev je drugi pol te dualnosti. To naredimo kadar je pritisk, ki ga čutimo, že tako velik, da moramo kot kakšen ekonom lonec, izpustiti del tega pritiska. To morda naredimo s kričanjem, jokanjem ali pa pripovedovanjem zgodbe o naših težavah, vsakomur, ki je pripravljen prisluhniti. Izražanje je precej bolj »zdravo« od tlačenja čustev, in mnogo terapij temelji ravno na tem.

Na srečo obstaja še tretja pot. To je izpuščanje čustev. Prav vsi imamo naravno sposobnost, da vsako boleče ali neželeno čustvo preprosto odvržemo, izpustimo, opustimo ali mu dovolimo, da se preprosto izniči.

Metoda Sedona

Prav to nas nauči metoda Sedona. Pokaže nam kako preprosto obudimo naravno sposobnost, da vsako neželeno čustvo prikličemo ven iz naše podzavesti in ga enkrat za vselej opustimo. In ker potlačena čustva vplivajo na čisto vsa področja našega življenja, to pomeni, da lahko zelo enostavno in precej hitro izboljšamo kar želimo.

Osvobodimo se lahko vsakega neželenega čustva, vsake neželene navade in razvade, izbrišemo omejujoča prepričanja, popravimo svoje počutje in zdravje, dvignemo samozavest, postanemo bolj sočutni in ljubeči, izboljšamo odnose, ter še mnogo več.

Skrivnost je v toku

V otroštvu smo se naučili tako dobro tlačiti svoja čustva, da smo postali pravi strokovnjaki v tem. Vsakič, ko so nam rekli: »tega ne smeš«, »to se ne dela«, »ne«, ipd. smo se naučili potlačiti svoja čustva. S tlačenjem čustev pravzaprav ustavljamo njihov naraven tok. Ravno ta »umetna« ustavitev toka čustev, je tisto kar nam povzroča trpljenje in bolečino.

Ko potlačena čustva izpustimo, se spet odpremo naravnemu toku čustev in le ta postajajo naravno vedno bolj pozitivna. S tem tudi naše misli postajajo vedno bolj pozitivne in prav tako tudi naše delovanje v svetu. Posledično se počutimo vedno bolje in postajamo tudi fizično bolj zdravi.

Na kratko o metodi Sedona

Leta 1952 v starosti 42 let, so Lesterju Levenson-u, ki je bil uspešen fizik in inženir, napovedali le nekaj tednov življenja po njegovi drugi srčni kapi. Namesto, da bi se predal in umrl, se je odločil najti izhod. Kar je odkril, mu je omogočilo, da je živel še nadaljnjih 42 izjemno srečnih in uspešnih let. Odkril je, da lahko vsako boleče ali neželeno čustvo preprosto opusti. S tem se je v samo treh mesecih popolnoma ozdravil in dosegel stanje globokega miru, ki ga nikoli ni več nič porušilo. Svoje življenje je nato posvetil pomoči drugim in je tako spremenil življenje še stotinam tisočem ljudem po vsem svetu.

Še nekaj sorodnih člankov