Dovoli, da so stvari preproste, srček

metoda Sedona

Zadnje dneve spet rad pogosto hodim na večerne sprehode v naravo in pri tem ponovno poslušam govore in predavanja Lester Levensona, ki je navdihnil metodo Sedona.

Morda je minilo že kakšno leto od kar sem redno čisto vsak dan hodil na sprehod in poslušal enega izmed mnogih avdio programov ali govorov Lesterja in Hale Dwoskin-a. Kupil sem namreč čisto vse avdio posnetke, ki so na voljo o metodi Sedona in tudi Lesterjeva predavanja iz 60’ in kasnejših let. In vse skupaj nanese dobesedno na stotine ur najrazličnejših postopkov, ki nam pomagajo izpustiti to in ono ter množico predavanj na različne življenske teme. Vse to sem do sedaj preposlušal že mnogokrat.

Red Kiss Neon Light Signage on Dark Lit Room
Rdeč neonski znak KISS v temni sobi, Photo by Tim Mossholder on Pexels

Vendar kar je morda najbolj hecno, da vsa ta količina na stotine ur avdio materiala nenehoma govori eno samo sporočilo. Morda bi lahko to sporočilo strnil v:

Mi smo že sedaj popolnoma svobodni, celi, popolni in čudoviti prav takšni kot smo. Prav nič ni narobe z nami.

Vse te utvare, kako nam primanjkuje tega ali onega, kako imamo ta ali oni problem, kako trpimo in kako je morda življenje nepravično in neizprosno, so le posledica naših omejujočih čustev kot so: apatija, žalost, strah, poželenje, jeza in ponos.

Torej vse kar nam je potrebno storiti je, znebiti se teh omejujočih čustev. In kako to naredimo? Pravzaprav skrajno preprosto.

Vsa ta omejujoča čustva obstajajo samo zato, ker se jih poskušamo znebiti, jih potisniti stran, jih spremeniti, jih potlačiti, izraziti, ignorirati in kdo ve kaj še vse drugega poleg tega. Vse to zahteva ogromno dela. Torej najbolj preprosti način, da se znebimo teh omejujočih čustev je… je… da naredimo popolnoma nič. Nichts, zap, zero, nada, njente, ničevo, čisto nič.

To se v teoriji sliši skrajno enostavno, v praksi pa morda izgleda malce težje. Težje, pa je samo zato, ker smo tako močno navajeni nekaj početi s temi omejujočimi čustvi in zato to počnemo popolnoma avtomatsko in napol ali docela nezavedno.

Moja izkušnja je, da je izpuščanje teh omejujočih čustev, kot ga uči metoda Sedona izjemno učinkovito, saj nas vedno znova opomni, da nam ni potrebno narediti ničesar. Če si dovolimo vaditi postopke metode Sedona nekaj časa, se pričnejo tiste avtomatske navade, ki vzdržujejo ta hrup omejujočih čustev, preprosto razgrajevati in izpuščanje postaja vedno lažje in bolj naravno. Konec koncev, tudi je popolnoma naravno in prav vsi že znamo izpuščati.

Predvsem se pa pričnemo počutiti precej bolje, imamo precej več energije, postanemo bolj produktivni, pričnemo prepoznavati lepoto in popolnost v vsem kar je in na splošno življenje postane precej lažje in bolj zabavno.

Skratka, samo s tem, da pričnemo izpuščati vse te omejujoče občutke, povzročimo izjemno velik pozitivni premik na bolje na čisto vseh področjih našega življenja. In kar je najbolj pomembno pri vsem skupaj je, da dovolimo, da je vse skupaj skrajno preprosto.

Če čutimo neprijeten oziroma omejujoč občutek ali čustvo, samo uporabimo osnovni postopek izpuščanja. To bo povzročilo, da ta neželeni ali občutek bodisi izgine ali pa se vsaj za malenkost spremeni ali pa se pojavi kak drug občutek. In zato postopek ponavljamo toliko časa, da se popolnoma ne osvobodimo omejujočih občutkov oziroma dokler nismo zadovoljni. In to je prav vse.

Lester Levenson je vedno znova ponavljal svoj teorijo poljuba svobode - KISS (v angleščini). Keep It Simple Sweetheart – ali če rahlo štorasto prevedem v slovenščino: Dovoli, da so stvari preproste, srček.

Še nekaj sorodnih člankov