Ali se čutite srečne?

metoda Sedona

Kar oblikuje naše življenje so vprašanja, ki si jih zastavimo, vprašanja, ki si jih nočemo zastaviti in vprašanja na katera niti ne pomislimo, da bi si jih zastavili. – Sam Keen

Sila rad imam vprašanja. Prava vprašanja nas navdihnejo in so vir resnične motivacije. Tudi naš um ima rad vprašanja. Na njih se vedno odzove pozitivno. Vprašanja so vehikel, ki nas popelje onkraj uma v samo srž kreativnosti.

Zelo mi je všeč znamenita scena iz kultnega filma Umazani Harry, kjer Clint Eastwood v vlogi Harry Callahana stoji z velikim Magnumom .44 nad bančnim roparjem in mu pove:

Dirty Harry, 1971
Umazani Harry, 1971, Photo by Timeout on Timeout

Vem kaj misliš. ‘Ali je izstrelil šest ali samo pet nabojev?’ Če sem iskren, v vsem tem vznemirjenju sem se tudi sam izgubil v štetju. Vendar, ker je to Magnum .44, najmogočnejša pištola na svetu, ki bi ti z lahkoto odpihnila glavo, se lahko vprašaš eno vprašanje: ‘Ali se čutiš srečnega? Torej, ali se, ničvrednež?’

V redu. Morda si mislite: “Le o čem govori? Kakšno vezo ima ta stari film z vsem skupaj?” Nikar ne skrbite. Vse bo dobilo svoj smisel zelo kmalu. Mimogrede ta film sem navedel kar tako, ker sem se pač spomnil nanj in na frazo “Ali se čutim srečnega?”.

  • Ali se čutim srečnega, da bom počel v življenju resnično tisto kar želim?
  • Ali se čutim srečnega, da bom našel idealnega partnerja zase?
  • Ali se čutim srečnega, da bom finančno in drugače varen?
  • Ali se čutim srečnega, da bo moje življenje izpolnjujoče, pestro in zabavno?
  • ipd…

Podobnih vprašanj bi lahko naštevali v nedogled. Poanta je: “Ali bom prepustil naključjem in okoliščinam oziroma sreči, da se bodo vse te zame pomembne reči, dejansko zgodile?”

To me spomni na še eno lepo zgodbico:

Recimo, da želite na primer leteti iz Londona v New York. Vkrcate se na letalo in morda so ravno odprta vrata pilotske kabine in tam vidite posadko, kako se pripravlja na let. Nakar vprašate pilota: “Hej pilot, kako boste zagotovili, da pridemo varno do New Yorka?” In pilot vam z vso resnostjo in prepričanostjo odgovori: “Ne vem. Morda bomo imeli srečo.” Prepričan sem, da bi v trenutku zapustili letalo.

Ali želite tudi svoje življenje prepustiti sreči, okoliščinam in naključjem ali bi raje kaj naredili, da si zagotovite življenje po svojih željah?

Dejansko nam nihče ne more dati garancije, da bo naše življenje res takšno, kot ga želimo. Vendar če sami nič ne naredimo, da oblikujemo svoje življenje po svoji predstavi, in če prepustimo vse skupaj le naključjem in okoliščinam, kaj potem?

Na koncu se vse strne v vprašanju: “Ali si želim ustvariti življenje po svojih željah, ali se želim preprosto prepustiti naključjem in sreči?”

Osebno sem prepričan, da pravzaprav niti ni pomembno za katero varianto se odločimo. Včasih si sam ustvarjam svoje življenje, kakor želim, včasih se pa prepustim sreči. Prav tako morda ustvarjam svoje življenje le na določenih področjih, na drugih se pa prepustim sreči in naključjem.

Pomembno je le, da veste, da na tistih področjih, ki so vam resnično pomembna, lahko nekaj naredite in si zagotovite tisto kar želite. Moja izkušnja je, da s pomočjo tehnik metode Sedona dejansko lahko ustvarite vaše idealno življenje. Ni nujno, da je vse skupaj le sreča ali ugodne okoliščine.

Še nekaj sorodnih člankov