Lahkost in radost onkraj odpora

metoda Sedona

Pogosto živimo iz dneva v dan po ustaljeni navadi. In ker smo običajno tako zamoteni z dogajanjem okoli nas in v nas samih, si niti ne dovolimo, da bi se vsaj za trenutek ustavili in pogledali, kaj se v resnici dogaja globlje od tega, kar mislimo, da se dogaja na površju in se vprašali ali resnično živimo življenje, ki bi ga želeli živeti.

Ali smo resnično srečni? Ali resnično počnemo, imamo in smo vse tisto, kar odraža našo resnično naravo? Ali je naše življenje lahko, tekoče in radostno? Ali nas morda, kaj zaustavlja ali se čuti, kot napor ali naprezanje ali nas morda celo duši?

Dekle sedi na tleh pred livado
Dekle pred livado, Photo by Artem Beliaikin from Pexels

Na žalost je po moji izkušnji odpor do tega, kar je, nekaj, kar je zelo ustaljeno v našem vsakdanjem življenju. Upam si celo reči, da prav vsi bolj ali manj izkušamo odpor ves čas. In ravno odpor je tisto, kar nam preprečuje, da bi živeli polno, izpolnjujoče, radostno in lahko življenje. Odpor do tega, kar je, je glavni krivec za vse trpljenje in ves napor, ki ga doživljamo.

Ali ste se že, kdaj polni navdiha, lotili česa novega? Morda je sprva vse teklo, kot po maslu in ste v tej zadevi uživali. Vendar čez čas je pričelo postajati vse težje in težje, pričeli ste ob tem izkušati napor in breme in čez čas ste preprosto prenehali. Verjamem, da ste v svojem življenju imeli podobnih primerov, kar nekaj. Kar vas je namreč ustavilo, je odpor.

Odpor je oblika notranjega konflikta, kadar se v nekaj silimo in obenem znotraj sebe temu govorimo ‘ne’. Tako nastane notranja napetost ali stres. Čuti se, kot da se morda sicer pomikamo naprej, a z nogo na zavori. Čuti se, kot da nismo docela odločeni, ali to želimo ali ne. Čuti se, kot nelagodje, kot breme, kot potiskanje, kot siljenje, kot napor ali stres. Pravzaprav se odpor lahko manifestira še na mnogo več načinov in vpliva na prav vsa področja našega življenja.

Če so naši odnosi ali smo v razmerju, ki ni harmonično in kjer se pogosto pojavljajo manjša ali večja trenja, je krivec zagotovo odpor. Prav tako nas odpor zaustavlja pri splošni življenjski uspešnosti in zadovoljstvu. Vpliva tudi na naše finančno stanje in našo poslovno uspešnost. Vpliva celo na naše zdravje in dobro počutje. In vpliva tudi na našo osebnostno in duhovno rast in na sposobnost prepoznavanja naše resnične narave.

Odpor do tega, kar je, je glavni krivec za vse trpljenje in ves napor, ki ga doživljamo.

Najbolj pogosta in najgloblja oblika odpora je prepričanje, da smo ločeni posameznik, ki je odrezan od vseh drugih in od sveta. Namreč, do stopnje, do katere verjamemo, da smo ločeni posameznik, do te stopnje se počutimo, kot da se moramo upirati življenjskim doživetjem. Čutimo, da moramo nasprotovati vsemu, kar se pojavi v danem trenutku. In bolj, ko to počnemo, bolj čutimo, da nimamo nadzora in bolj čutimo, da smo ločeni.

Vendar dobra novica je, da je odpor le občutek, kot je kateri koli drugi občutek. Odpor ni nekaj resničnega, ni dejstvo, ni nekaj, kar obstaja tam zunaj v svetu in tudi ni del nas samih, zato ga lahko izpustimo.

In ravno izpuščanje odpora, je tisto, kar nas osvobodi ujetosti v občutke, ki izvirajo iz odpora do tega, kar je, in ki nas ovirajo in omejujejo v življenju. Bolj, ko si dovolimo izpuščati odpor, lažje postaja naše življenje, manj trpimo, manj se naprezamo in postajamo vedno bolj srečni in radostni.

Mi smo vse Bivanje, ki se pretvarja, da je le majhen del tega - omejeno telo in um.

Lester Levenson

Stvari lahko še bolj pospešimo tako, da izpuščamo občutek, da smo ločeni posameznik. S tem se samodejno in naravno prične raztapljati tudi občutek odpora. Ko namreč pričnemo prepoznavati, da nismo ločeni od drugih in od sveta samega, se naš pogled nase in na svet prične spreminjati.

Prepoznamo, da se nam ni treba boriti, da nam ni potrebno tekmovati z drugimi, da pravzaprav ni ničesar, kar bi nas lahko tako ali drugače prizadelo. To, kar resnično smo, je tisto, kar daje življenju prav vsemu. Je zavedanje, je bivanje, je mir, je harmonija, je radost in je ljubezen. In to je naša resnična narava.

Tako je izpuščanje odpora in izpuščanje občutka, da smo ločeni posameznik tisto, kar nam lahko najbolj korenito in temeljito preobrazi življenje in nas osvobodi vseh oblik trpljenja in takšne ali drugačne bolečine, ki jo povzroča odpor in obenem odkrijemo tisto lahkost in radost, ki je onkraj odpora.

Še nekaj sorodnih člankov