Kadite? Bi želeli opustiti kajenje?

metoda SedonaIzpuščanje

Če želite enkrat za vselej opustiti kajenje vendar napori, ki ste jih do sedaj vložili v to niso bili uspešni, lahko poizkusite še metodo, ki ne zahteva jeklene volje in nenehnega odrekanja, truda ter napora. Prav tako se vam ni potrebno bati, da bo opustitev kajenja povzročila kakšne druge neželene odvisnosti, kot je npr. prenajedanje.

Morda vas je k odločitvi, da dokončno opustite to »razvado«, še dodatno vzpodbudil nov Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov (ZOUTI-C), ki prične veljati 5. avgusta 2007. Od tega dne naprej bo kajenje prepovedano v vseh javnih prostorih, ki niso opremljeni s posebno kadilnico.

Mladenič prižiga cigareto
Mladenič prižiga cigareto, Fotografija Sajjad Zabihi

Kako vam lahko metoda Sedona pomaga pri opuščanju kajenja?

Izza vsake misli »potrebujem cigareto« se skriva čustvo, ki to misel vzpodbuja. Prav tako je izza vsake prižgane cigarete čustvo, ki je vzpodbudilo to dejanje.

Pomislite kdaj prižgete cigareto. Vedno je to takrat, kadar je prisotno čustvo ali občutek nemira, živčnosti, napetosti, stresa, dolgčasa, ipd.. Ker nam ta občutek/čustvo ni všeč, se ga želimo čim prej znebiti. In ker smo razvili navado, da nam pri temu pomaga cigareta, jo tako-rekoč podzavestno vzamemo in prižgemo. Le to nam obrne pozornost na samo kajenje in tako ponovno potlačimo čustvo, ki nam je vzbudilo potrebo po cigareti. Tako se vrtimo v začaranem krogu, ko nam neželeno čustvo ali občutek vzbudi potrebo po cigareti, samo kajenje nam odvrne pozornost stran od tega občutka, in ga tako ponovno potlačimo, dokler ga okoliščine ponovno ne povzdignejo na površje.

Čustva so samo čustva in niso del nas, zato jih lahko preprosto opustimo.

Ta začaran krog lahko zelo hitro prekinemo, če se odločimo, da se bomo s čustvi, ki nam vzpodbujajo željo po kajenju, soočili in jih opustili enkrat za vselej. Čustva so samo čustva in niso del nas, zato jih lahko preprosto opustimo. Prav vsi imamo naravno prirojeno sposobnost, da vsako neželeno ali boleče čustvo preprosto opustimo ali odvržemo. Ker smo se v družbi žal navadili čustva potlačiti smo nekako pozabili na to prirojeno sposobnost. Z malo vaje jo lahko zelo hitro ponovno obudimo in ozavestimo.

Preprosti postopek za opuščanje kajenja.

Vedno, ko začutimo potrebo po kajenju, si dovolimo nekaj časa čutiti čustvo, ki je prisotno. Kot sem že omenil je to lahko živčnost, razdraženost, dolgčas, stres, vzburjenje, ipd. Ni pomembno, da poimenujemo čustvo, zadošča da si dovolimo preprosto čutiti to, kar je prisotno.

Nato se vprašamo »Ali lahko opustim ta občutek/čustvo?«

Na to vprašanje si odgovorimo s preprostim DA ali NE. Kakor čutimo. Dovolimo si biti čim bolj spontani in predvsem iskreni do sebe. Predvsem se izogibajte notranjemu dialogu in razmišljanju. Dovolite, da pride odgovor iz srca in ne iz uma.

Neglede kako ste odgovorili, si postavite novo vprašanje: »Ali bi opustil ta občutek/čustvo?«

Ponovo si odgovorimo z DA ali NE.

In na koncu se vprašajte še »Kdaj?«

Ponovno dovolite, da pride čim bolj spontan in iskren odgovor iz vašega srca.

Na tej točki lahko opazite, da občutek/čustvo ni več tako intenziven-o ali pa je v celoti izginil-o. Če želite lahko celoten postopek ponovite večkrat, dokler se ne počutite lažjega in bolj sproščenega.

Sedaj pa pride na vrsto ključni del. Če še vedno čutite potrebo, da bi prižgali cigareto, jo brez zadržkov prižgite. Če te potrebe ni, seveda tega ni potrebno narediti.

Naslednjič, ko začutite potrebo po cigareti, preprosto ponovite ta celoten postopek. To počnite tako dolgo, dokler potreba po cigaretah popolnoma ne izgine in nekega dne boste opazili, da ste nekadilec. Če boste vztrajali pri temu postopku bo lahko potreba po kajenju izginila že po nekaj tednih, popolnoma neboleče in brez abstinenčne krize.

Vendar ne pozabite, vsakič ko začutite potrebo po cigareti, najprej opustite čustvo, ki je prisotno v danem trenutku in nato, če še vedno čutite potrebo po cigareti, to naredite. Če boste pri temu vztrajali, boste opazili, da vedno manjkrat in manjkrat čutite potrebo po kajenju in prej ali slej bo le ta popolnoma izginila in boste nekadilec. Brez napora, in brez nepotrebnega trpljenja.

Kako postopek še bolj pospešimo?

Ta metoda odstrani motivatorje, ki so izza potrebe po kajenju. Zaradi tega je opustitev kajenja popolnoma neboleča, brez abstinenčne krize in brez morebitnih kakršnihkoli nadomestnih stranskih pojavov.

Osnovni postopek za opustitev kajenja, ki sem ga opisal, izgleda izjemno enostaven. Ravno ta enostavnost nas lahko pogosto zavede, da zavržemo vse skupaj, ne da bi sploh preizkusili postopka v praksi. Vendar morebitni dvomi ali nejevera so samo še en občutek, ki se prav tako lahko opusti. Dovolite si vsaj preizkusiti postopek.

Če želite pot do nekadilca pospešiti in si jo zagotoviti vam priporočam, da pridete na skupinska srečanja, ki jih vodim ob sredah, ali pa me pokličete, da se dogovorimo za individualno srečanje. Obstajajo preprosti procesi, ki čustva in občutke, ki vzpodbujajo kakršnokoli zasvojenost, pripeljejo na površje naše zavesti, kjer jih nato lahko preprosto opustimo. Na ta način se znebimo podzavestnih programov, ki pogojujejo naše delovanje.

Za konec pa še kratek nasvet. Vaja, vaja in še enkrat vaja. Bolj ko si dovolimo vaditi te postopke, bolj mogočni postajajo. Če jih vzamemo kot igro in obliko zabave, se izkažejo še dosti bolj učinkoviti.

Še nekaj sorodnih člankov