Kaj je metoda Sedona?

metoda Sedona

Metoda Sedona (The Sedona Method®) je edinstvena, preprosta, zelo učinkovita tehnika, ki jo z lahkoto osvojimo in uporabljamo. Pokaže nam, kako lahko v trenutku aktiviramo svojo prirojeno sposobnost, da opustimo sleherno boleče ali neželeno čustvo. Metoda Sedona se sestoji iz niza vprašanj, ki si jih zastavimo. Odgovori nanje nam omogočijo, da se osredotočimo na to, kar tisti hip čutimo ter nas nežno usmerijo k temu, da negativno opustimo.

Pozdravljeni! Ime mi je Hale Dwoskin. Metode Sedona sem se naučil pred skoraj tremi desetletji od prijatelja Lesterja Levensona. Takrat se mi je življenje temeljito in trajno spremenilo. Na vseh področjih svojega življenja sem začel doživljati uspehe in vem, da jih boste tudi vi. Prav zaradi uspehov, ki sem jih dosegel s pomočjo te tehnike, sem se odločil, da svoje izkušnje posredujem vsem, ki si iskreno želijo spremeniti in izboljšati svoje življenje. Tej nalogi sem posvetil vse svoje življenje.

Ta tehnika je pomagala že tisočim ljudem – vključno s tistimi, ki jih morda poznate tudi vi – da v trenutku aktivirajo svojo prirojeno sposobnost, da opustijo sleherno boleče ali neželeno čustvo.

Metoda Sedona je izredno učinkovita. Omogoča nam, da jo uporabimo kadarkoli in kjerkoli in z njo izboljšamo poljubno področje našega življenja. Resnično deluje.

Katere cilje boste lahko dosegli z uporabo te metode:

  • Vaše samospoštovanje in samozavest se bosta dramatično povečala. To bo izboljšalo vaše poklicno življenje, vam prineslo strastna ljubezenska razmerja, vam omogočilo, da ustvarite bogastvo, ustanavljate podjetja in še veliko več.
  • Preplavili vas bodo občutki globokega notranjega miru, ki bodo vaše vsakdanje življenje obogatili z radostjo in srečo.
  • Osvobodili se boste čustev, s katerimi se morebiti že dolgo ukvarjate, na primer strahu, tesnobe, depresije in čustvenih travm, in se naučili obvladovati svojo jezo
  • Z lahkoto boste našli pogum in odločno ukrepali tako, da boste lahko počeli in imeli najbolj vznemirljive stvari, ki jih življenje nudi.
  • Enkrat za vselej boste zmagali v bitki proti kajenju, prekomernem uživanju alkohola ali hrane in drugim impulzivnim načinom obnašanja, ki nas zasvojijo in spodkopavajo naše zdravje.

Metoda Sedona je znanstveno dokazana

Metodo Sedona so znanstveno preizkusili in dokazali njeno učinkovitost na številnih uglednih inštitutih kot sta Harvardska medicinska fakulteta (Harvard Medical School) in korporacija MONY. V sodelovanju z organizacijo Sedona Training Associates so številna podjetja dosegle pozitivne rezultate pri svojem delu in svojih sodelavcih. Seznam naših uspehov je zelo dolg.

Kaj lahko pričakujete od metode Sedona?

Ali ste pripravljeni občutiti srečo, samozavest in sproščenost vsaj 90 odstotkov svojega časa?

Metoda Sedona temelji na moči čustev.

Razmislite o naslednjem: Ko se počutimo močni, tako tudi delujemo. Ko se počutimo žalostni, tako tudi delujemo. Naša čustva določajo, kako delujemo v tem svetu. Dokler jih ne spremenimo, se obnašamo po ustaljenih vzorcih ter posledično žanjemo vedno enake rezultate.

Naša omejujoča čustva nam preprečujejo, da bi si ustvarili takšno življenje, kot si ga želimo. Prepuščamo jim moč odločanja o naši usodi. Predstavljamo si celo, da nam lahko narekujejo, kdo in kaj smemo biti. To je tudi jasno razvidno iz našega načina izražanja. Ali ste že kdaj komu dejali: “Jezen sem,” ali “Žalostna sem”? Kadar uporabljamo tak način izražanja, nevede sporočamo sebi in ljudem okoli sebe, da smo mi sami ta jeza ali mi sami ta žalost. Do drugih in do sebe se obnašamo tako, kot bi dejansko bili to, kar čutimo. Pravzaprav si celo izmišljujemo dolge zgodbe, da bi pojasnili, zakaj tako čutimo, da bi pravzaprav opravičili ali obrazložili to zmotno pojmovanje svoje identitete.

To ne pomeni, da včasih čustva niso upravičena. Gre samo za to, da so čustva zgolj čustva. Naša čustva niso naše bistvo. Z lahkoto jih opustimo. Odločitev za opuščanje čustev nas osvobodi, tako da lahko zaznamo, kaj se dejansko dogaja in temu primerno ukrepamo – ali pa tudi ne. Na ta način postanemo sposobni obvladovati svoje življenje in sprejemamo trdnejše in bolj jasne odločitve. Odpravljanje negativnih čustev nam omogoči, da ukrepamo na način, ki nam pomaga doseči naše cilje in želje, ne pa da jih ovira. Pogosto sem videl, kako proces opuščanja čustev vpliva na življenje ljudi in jim omogoči priti do več denarja, boljših medsebojnih odnosov, zdravja in fizičnega počutja, ter jim prinese zadovoljstvo, mir in jasnost – ne glede na to, kar se dogaja okoli njih.

Če ste že preizkusili kakšno mentalno tehniko, potem veste, da je zelo težko doseči spremembe. Za to je potrebno ogromno energije in osredotočenosti, to pa sploh ni preprosto.

Opuščanje pa deluje na čustveni ravni. Čisto preprosto je. S pomočjo te edinstvene tehnike lahko v samo nekaj sekundah “opustimo” leta in leta mentalnega programiranja in čustev, ki so se nabrala ob tem. Tu niso potrebni nobeni zamotani postopki, reprogramiranje ali lepljenje bodrilnih lističev na računalniški zaslon. Kadarkoli se pojavi nezaželeno čustvo, ga preprosto opustimo, in to je to. In ko nas naenkrat ne omejuje več, lahko svobodno ustvarimo, karkoli si zaželimo – in kadarkoli to želimo.

Vem, da je na trgu že veliko takih programov. Mnoge izmed njih sem tudi sam že preizkusil. Lahko sem še tako iskren in imam še tako poštene namene, pa vam vse moje govorjenje ne bo pomenilo čisto nič, če ta tehnika ne bo pomagala tudi vam.

Zato bi zaključil s temi besedami: Metoda Sedona vam lahko pomaga, da boste uživali v bolj srečnem in produktivnejšem življenju, večjem zadovoljstvu, ljubezni in radosti – ta hip. In ker se naš svet nenehno radikalno spreminja, je nujno potrebno, da znamo opuščati stvari oziroma čustva. Opuščanje je odločilna veščina, ki jo potrebujemo za preživetje. Potrebujemo jo prav vsi, da bomo lahko obvarovali in poglabljali življenje, ki ga imamo včasih za tako samoumevnega.

Opuščanje je naraven pojav

Ali ste kdaj opazovali majhnega otroka, kako se takoj po padcu ozre naokoli, da bi videl, če obstaja razlog za vznemirjanje? Ko otroci mislijo, da jih nihče ne vidi, se v hipu poberejo, pozabijo zadevo, še preden se otresejo prahu in že letijo dalje, kot da se ni prav nič zgodilo. Če pa vidi, da bo s tem dobil nekaj pozornosti, bo v podobni situaciji prav ta otrok morda bruhnil v jok in stekel zaskrbljenemu staršu v objem. Ali ste kdaj slišali otroka v navalu besa nad prijateljčkom ali staršem izjaviti: “Ne maram te in nikoli več nočem govoriti s tabo!” Samo nekaj minut kasneje pa se počuti in vede, kot da se ne bi čisto nič zgodilo.

Večina nas je sčasoma izgubila to naravno zmožnost opuščanja, pa čeprav smo v otroštvu to počeli čisto avtomatično in nevede. Starši, učitelji, prijatelji in družba kot celota so nas z leti prevzgojili, da smo to zmožnost izgubili. Pravzaprav so nas ravno zaradi tega, ker se nismo zavedali svoje sposobnosti opuščanja, tako zlahka naučili oklepanja stvari. Z vsako prepovedjo, vsakič, ko so nam ukazali, naj se lepo obnašamo, naj sedimo tiho in na miru in naj se ne zvijamo, ali da naj že končno odrastemo in se začnemo vesti odgovorno, smo se naučili še malo potlačiti svoja čustva – ali pa jih izražati na neprimeren način. Saj poznate tisto: “Veliki fantje ne jočejo!” ali pa: “Velike deklice se ne razjezijo!”

Za odrasle so nas imeli šele takrat, ko smo že prav dobro znali potlačiti svojo naravno prekipevajočo radost nad življenjem ter z njo vred vsa čustva, za katera so nas prepričevali, da so nesprejemljiva. Po prepričanju okolice smo postali bolj “odgovorni”, v resnici pa smo se samo odzivali na pričakovanja, ki so jih imeli drugi do nas. Zanemarili pa smo svoje lastno čustveno zdravje.

Obstaja šala, ki to “vzgojo” zgovorno ilustrira: Prvi dve leti otrokovega življenja se vsi okoli njega trudijo, da bi shodil in govoril. Naslednjih osemnajst let pa se vsi trudijo, da bi sedel in molčal.

Da me ne bi napačno razumeli: čisto nič ni narobe z vzgajanjem otrok. Otroci morajo spoznati meje in omejitve, da lahko funkcionirajo v življenju. Te meje jih zaščitijo pred nevarnostmi, ki prežijo iz okolja. Vendar pa odrasli pri postavljanju meja včasih povsem nehote pretiravajo.

Opuščanje je način, kako dosežemo ravnovesje in je naravna alternativa za neumestno tlačenje ali izbruh čustev. To je bistvo metode Sedona. To je prav tako kot takrat, ko ugasnemo plin pod loncem na pritisk in začnemo varno prazniti vsebino svojega notranjega lonca na pritisk. Ker si vsako potlačeno čustvo prizadeva privreti na dan, je opuščanje zgolj postopek, s katerim za hip zadržimo svoje prizadevanje, da bi zadrževali ta čustva v sebi. S tem jim omogočimo, da odidejo. Ugotovili boste, da to potem storijo hitro in sama od sebe. Z uporabo metode Sedona boste odkrili, da lahko svobodno izrazite ali pa potlačite čustva, pač glede na to, kaj je kdaj primerno. Ugotovili boste, da se boste čedalje pogosteje odločali za tretjo možnost in za ravnovesje med obema, torej za opuščanje. Preprosto spustite zadevo. To je nekaj, kar vsi že znamo od malih nog.

Čeprav ste verjetno že postali strokovnjak pri tlačenju ali izražanju čustev, še vedno znate spustiti stvari. Pristen smeh, na primer, je eden od načinov, kako se spontano razbremenite. Koristen vpliv, ki ga ima smeh na zdravje in splošno počutje ter na odpravljanje stresa, je že dodobra dokumentiran. Samo spomnite se, kako je bilo zadnjič, ko ste se od srca nasmejali. Morda ste gledali smešno oddajo na televiziji ali pa se pogovarjali s prijatelji in kar naenkrat se vam je nekaj zdelo tako zelo smešno. Začutili ste nekakšno žgečkanje v trebuhu in preden ste se zavedli, ste bruhnili v smeh. Celo telo je začelo poskakovati od valov smeha. Med smehom ste se v sebi verjetno počutili čedalje lažji, sproščenejši in čedalje bolj srečni, skorajda evforični. To tudi zelo dobro opisuje, kaj boste včasih doživljali, ko boste uporabljali metodo Sedona. Čeprav se večinoma ne boste na glas smejali, ko boste stvari opuščali, se boste vseeno pogosto smehljali in čutili enak občutek notranjega olajšanja, kot nam ga podari pristen smeh.

Še nekaj sorodnih člankov