Metoda Sedona® - bližnjica do svobode

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
notice
  • EU Izjava o piškotkih

    Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje z avtentikacijo, navigacijo in drugo funkcionalnost. Z rabo te spletne strani se strinjate, da lahko shranimo tovrstne piškotke na vašo napravo.

Naslovnica O... O metodi Sedona

O metodi Sedona

E-pošta natisni

Metodo Sedona je navdihnil in razvil skupaj z nekaj svojimi učenci Lester Levenson v zgodnjih 70' letih. Je verjetno najbolj enostavna in najbolj učinkovita tehnika, ki vam lahko pomaga pri čisto vsem. Metoda Sedona je "škatla orodij" s katerimi odstranite zidove, ograje, rešetke, stražarje in upravnika vašega navideznega zapora, ki mu pravimo naš um.

sedona_panorama
Canon PowerShot G6: Panorama posneta v smeri Sedone iz Bell Rock-a.

Kar mi je najbolj všeč pri tej metodi, je njena večnivojnost. Neglede ali potrebujete čisto praktična orodja za vsakdanje izzive ali iščete najgloblje življenjske in duhovne resnice ali spoznanja, vam metoda pri temu pomaga.

Na osnovnem nivoju vas metoda nauči kako obvladati sebe, svoje reakcije in odnos, ki ga imate do sveta. Naučite se prepoznavati svoja čustva in občutke in tudi ustrezno ravnati z njimi. Spoznate kako ustvariti najbolj primerno lastno počutje, da lahko delujete najbolj učinkovito v vsakršni situaciji. S tem samodejno postanete precej bolj učinkoviti in tudi pritegnete v svoje življenje vse tisto za čemer hrepenimo: sreča, uspeh, radost, harmonični odnosi, izobilje in tudi zdravje. Osebnostna rast in samopomoč se eksponentno povečata ob uporabi te čudovite in enostavne metode.

Na globljem nivoju, ki je primeren za vse duhovne iskalce in tiste, ki iščejo nek globlji smisel ali pomen, pa nas metoda popelje do samega jedra našega Bivanja. Na temu nivoju prepoznamo in presežemo tisto, kar imenujemo naš ego ali Jaz.

airport_vista
Canon EOS 350D: Pogled iz letališkega vrtinca (Airport Vortex). V daljavi se lepo vidita Courthouse Butte in Bell Rock.

Lester Levenson

O bolj podrobni zgodovini metode Sedona tukaj ne bom pisal, bi pa rad samo na kratko povedal nekaj stavkov o ljudeh izza nje. Zelo priporočam, da si preberete zgodbo o Lester Levenson-u, ki je bil navdih in glavni arhitekt te metode. Brez njega namreč tudi metode Sedona ne bi bilo.

Zame je Lester na področju duhovnosti na enakem nivoju, kot sta na primer Sri Ramana Maharshi in Sri Nisargadatta Maharaj na vzhodu. Bistvena razlika je, da je bil Lester Levenson zahodnjak, znanstvenik in fizik zaradi česar je bil njegov jezik, s katerim je opisoval globoke duhovne resnice precej bolj sprejemljiv za to našo zahodno kulturo. Skratka uporabljal je čisto vsakdanji jezik brez kakršnihkoli mističnih elementov. Ravno zaradi tega verjamem, da so njegova sporočila tako enostavna in izjemno dobro sprejeta v množici duhovnih iskalcev.

west_sedona1
Canon EOS 350D: Na ulici v zahodni Sedoni.

Hale Dwoskin

Danes je največja avtoriteta za metodo Sedona Hale Dwoskin. Hale je bil Lesterjev učenec in prakticira in uči metodo Sedona že praktično tri desetletja. Je tudi prvi "razsvetljeni" učitelj oziroma mentor, ki ga poznam osebno in se pravzaprav učim od njega.

Hale je prav poseben človek. Z njim sem preživel do sedaj že nekaj mesecev in v tem času, ga nisem niti enkrat videl slabe volje ali utrujenega. Vedno je zelo dobro razpoložen, poln energije, živahen in predvsem se neprestano smeje. Čisto vse mu je smešno. Ima prav nalezljiv smeh in nemogoče je biti potrt ob njem. Skratka je človek, ki ljubi kar počne in počne kar ljubi. In popolnoma odraža to kar uči. 

Če boste le imeli priložnost, toplo priporočam, da se udeležite kakšnega njegovega sedem ali devet-dnevnega seminarja. Hale je učitelj svetovnega slovesa in vsaj zame je eden res redkih, ki uči iz srca in tudi najbolj čiste stvari. Pravzaprav ne uči ničesar, le pomaga, da sami spoznate tisto kar je resnično za vas.

west_sedona2
Canon EOS 350D: Avtocesta 89A, ki vodi skozi zahodno Sedono.
 


lester53x60Lester
Levenson
S tem, ko sledimo reakcijam do njihovega izvora, odpravimo vse reakcije.

Anketa

Ste pogosto v skrbeh?