Metoda Sedona® - bližnjica do svobode

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
notice
  • EU Izjava o piškotkih

    Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje z avtentikacijo, navigacijo in drugo funkcionalnost. Z rabo te spletne strani se strinjate, da lahko shranimo tovrstne piškotke na vašo napravo.

Naslovnica E-novice Nekaj pogostih vprašanj

Nekaj pogostih vprašanj

E-pošta natisni

V zadnjih nekaj mesecih si je kar precej ljudi ogledalo film opuščanje in/ali se udeležilo podporne skupine kjer vadimo tehnike metode Sedona. Razumljivo je, da ima vsak, ki se sreča z neko novo metodo, kopico vprašanj. Zbral sem le nekaj najbolj pogostih.

Kaj je opuščanje?

Opuščanje je naravna sposobnost, ki jo imamo prav vsi, da v trenutku izpustimo prav vsako neprijetno ali nezaželeno čustvo, občutek, misel, prepričanje in identiteto, ki smo si jo morda nadeli. 

To pomeni, da lahko vsak trenutek pridemo v stik z naravno in že prisotno sposobnostjo, da uspemo na kateremkoli področju, tako da se lahko počutimo samozavestne, mirne in pod nadzorom v vsaki situaciji.

Kakšen je občutek, ko opustimo/izpustimo?

Ta občutek se razlikuje od posameznika do posameznika. Najbolj pogosto se čuti kot olajšanje ali sprostitev. Nekateri čutijo, kako se pretaka energija po telesu oziroma kako se vrača življenje v nekatere dele telesa. Pri mnogih pa je občutek podoben, kot takrat, ko se od srca čemu nasmejemo. Prav tako boste opazili, da se um umiri in postane bolj tih in mišljenje postane jasnejše.

Ali bom morala spremeniti svoja prepričanja ali verjeti v kaj novega? 

Nikakor ne. Nobenega prepričanja vam ne bo treba spremeniti. Kar smo, je onkraj vseh prepričanj, je tisto kar omogoča prepričanjem, da sploh so. V kaj bomo verjeli ali čemu ne bomo verjeli, je popolnoma lastna izbira. V praksi se izkaže, da znajo biti prepričanja pogosto le ovira, da uspešno delujemo v življenju. Če si dovolimo pogledati onkraj prepričanj, ugotovimo, da lahko življenje poteka precej bolj enostavno in tekoče. Vendar kot sem že omenil, prepričanja so lastna izbira.

Koliko časa traja, da se naučim opuščati?

Tudi to je popolnoma individualno. Predvsem je odvisno od tega, koliko uporabljate opuščanje v praksi. Opuščanje postaja lažje in lažje, bolj ko ga uporabljamo.

Prav tako ni opuščanje intelektualno. Je izkustven proces. Bolj, ko si dovolimo prepustiti naravnemu toku opuščanja, brez pretirane uporabe intelekta oziroma uma, hitreje osvojimo ta postopek.

Nekateri lahko že pri prvi uporabi postopkov opuščanja doživijo velike spremembe, nekateri pa morda potrebujemo malce časa. Vendar če si le dovolimo vsaj malo časa bomo sprva doživeli vsaj prefinjene premike, ki bodo hitro postali zelo očitni in mogočni.

Kako pogosto je zaželeno opuščati?

To je ena redkih tehnik, s katero ne moremo pretiravati. Opuščanje lahko uporabljamo skozi ves dan v najrazličnejših situacijah. Lahko opuščamo kadarkoli in kjerkoli ter takoj izkusimo boljše počutje in olajšanje.

Vendar nikar si ne postavite pogoja, da »morate« opuščati vsak dan. Če se silimo nekaj početi, se nam lahko zelo hitro razvije odpor do opuščanja. Opuščanje je sila zabavno, enostavno in tudi prijetno. Naj nikar ne postane le še ena »prisila«.

Skratka opuščajte, ko tako začutite. To bo čisto dovolj.

Kako vem, da opuščam pravilno?

Če opazite kakršenkoli pozitiven premik v počutju, odnosu ali obnašanju, potem opuščate pravilno. Vendar ni nujno, da vsakič doživite izjemen premik oziroma, da se vam situacija razreši takoj isti trenutek. Vsaka situacija je zgodba zase in morda zahteva več ali manj opuščanja.

Pri nekaterih situacijah bodo premiki morda komaj zaznavni ali zelo prefinjeni. Morda bodo celo drugi ljudje prej opazili spremembo na vas, kot vi sami.

Skratka, če doživljate pozitivne spremembe (čeprav morda drobne), izvajate opuščanje pravilno. Tudi drobne spremembe so zelo mogočne in pogosto so velik korak naprej. Danes je precej močno prepričanje, da moramo vse dobiti in izkusiti takoj. V praksi žal ni tako. Vsaka zadeva zahteva svoj čas, da dozori. Pogosto je že en ali dva drobna koraka zelo veliko. In ni redkost, da ravno en sam droben korak naprej, je ravno tisti odločilni korak, ki obrne celo situacijo na bolje.

Ali se mi izplača obiskovati skupino, kjer se vadi opuščanje?

Vsekakor da. Ko se zbere skupina z istim namenom, je opuščanje precej lažje. Prav tako je to odličen način, da se naučite opuščati. Že samo s tem, ko opazujete druge kako opuščajo, in vidite spremembe na njihovem obrazu,  vas to nežno povabi in vzpodbudi, da tudi sami opustite.

Ko vidite kako enostavno se je osvoboditi tudi dolgotrajnih travm, skrbi in težav ter kako lahko je izpustiti omejitve, ki ste si jih morda nadeli, vam da to vzpodbudo in pogum, da tudi sami naredite pozitivne spremembe.

Skupinsko, individualno in opuščanje v parih, ki ga izvajamo na skupini, vam pomaga ozavestiti in opustiti mnoge omejitve, ki se jih morda niti niste zavedali. Če nosimo kako omejitev v sebi daljši čas, se jo tako močno navadimo, da postane del nas in se je niti več ne zavedamo. Skupina in vaje metode Sedona, ki jih izvajamo, deluje kot ogledalo, ki nam pomaga prepoznati in izpustiti mnogo več, kot bi bili morda sposobni narediti sami.

Vabljeni vsak četrtek ob 18h na Linhartovi 64 v Ljubljani in vsak petek ob 19h na Ljudski univerzi v Novi Gorici na Cankarjevi 8.

 

 

 


lester53x60Lester
Levenson
S tem, ko sledimo reakcijam do njihovega izvora, odpravimo vse reakcije.

Anketa

Ste pogosto v skrbeh?