Metoda Sedona® - bližnjica do svobode

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
notice
  • EU Izjava o piškotkih

    Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje z avtentikacijo, navigacijo in drugo funkcionalnost. Z rabo te spletne strani se strinjate, da lahko shranimo tovrstne piškotke na vašo napravo.

Naslovnica E-novice Kratko poročilo iz Sedone

Kratko poročilo iz Sedone

E-pošta natisni

Pred nekaj tedni sem se vrnil iz zadnjega 9-dnevnega naprednega seminarja o metodi Sedona. Hale Dwoskin, ki vodi te seminarje, nas je obvestil, da bo prvič po okvirno 30 letih rednega vodenja teh seminarjev, odšel na daljši dopust in da ne ve ali bo sploh še nadaljeval s temi seminarji.

Od kar sem spoznal metodo Sedona pred okvirno 6 leti in od mojega prvega seminarja, mi je bilo zelo zanimivo opazovati razvoj metode Sedona in tudi način vodenja, ki ga je Hale uporabljal. Takrat je uporabljal le osnovna orodja oziroma prve štiri načine opuščanja, ki so podrobno razloženi v osnovnih tečajih. Ta orodja se predvsem ukvarjajo s čisto vsakdanjimi problemi, ki jih morda izkušamo, in nam pokažejo pot, kako lahko hitro in zelo učinkovito spremenimo svoje življenje na čisto vseh nivojih. Izboljšamo odnose, postanemo uspešni v tistem, kar počnemo, in predvsem zelo popravimo vsakdanje počutje – čustveno, mentalno, kot tudi telesno.

Pred morda štirimi leti, je pričel postopoma uvajati popolnoma nov način opuščanja, ki pravzaprav niti ni opuščanje. Gre za učenje ne-dualnosti ali učenja Advaite iz vzhoda. Gre za postopke poizvedovanja o Sebi. Kdo ali kaj je ta Jaz, ki ima misli, čustva, spomine, izkuša stvari in s katerim se tako močno identificiramo.

Večinoma smo popolnoma zatopljeni v svojo zgodbo (spomine) – lažno referenčno točko Jaz-a. Vendar kaj je onkraj tega? Kaj smo v resnici, če si v tem trenutku dovolimo pogledati, kaj je v resnici tukaj in sedaj? Če dejansko pogledamo kaj je tukaj in sedaj, ta Jaz ne obstaja. Nikjer ga ni. Ja, imamo spomine in občutke, vendar vse to je o tistem kar je bilo, in ne o tem kar je v tem trenutku.

Torej, če si dovolimo pogledati, kaj ali kje je ta »Jaz« in če ne uporabimo spomina, ga preprosto ne moremo najti. Le to morda v začetku zmede um, vendar zelo hitro utihne, saj s tem »ničem« nima kaj početi. Tako »vstopimo« (v resnici ne vstopimo nikamor) v neko stanje olajšanja in samo čistega bivanja, ki ne zahteva prav nikakršnega truda ali napora. Vendar, ker so tendence uma precej močne, se sčasoma vrnemo v naše zgodbe in identificiranje z njimi, vendar tisti občutek olajšanja za marsikoga ostane vedno prisoten.

Bolj ko vadimo, ali izzivamo ta »Jaz«, bolj se osvobajamo spon identifikacije s svojimi zgodbami in problemi in vsem trpljenjem, ki je povezan s tem. Skratka, ta tako imenovani 5. način opuščanja je za marsikoga precej bolj učinkovit, saj izzove vse osnovne procese, ki jih skoraj nepretrgoma proizvaja naš um. Je ekspresno hiter način preseganja vseh iluzij in omejitev, s katerimi se tako radi istovetimo.

S tem postaja naše življenje vedno lažje, bolj sproščeno, odpadejo praktično vsi naši »problemi«, naše naprezanje in trud in življenje se spremeni v lahkotni tok, kjer se vse odvija samodejno in kjer se lahko prepustimo temu toku in samo uživamo v vožnji.

Skratka, Hale je v teh letih postopoma uvajal vedno več in več tega poizvedovanja o »Sebi« in ravno 9-dnevni seminarji so praktično le na to temo, in osnovnih orodij opuščanja niti ne uporabljamo več. No, tudi osnovna orodja so izjemno učinkovita in niso za staro šaro. Še vedno nam lahko zelo koristijo tudi če smo že »mojster« opuščanja po tem 5. načinu, nam lahko osnove še vedno zelo koristijo.

Danes postaja učenje ne-dualnosti zelo popularno. Vedno več je učiteljev, ki so prepoznali, da niso ta Jaz, za katerega so mislili, da so. Če omenim recimo Eckhart Tolle, Sailor Bob Adamson, Robert Adams, Hale Dwoskin in še mnogo drugih, boste morda lahko na Internetu našli še več informacij.

Tudi v svojem življenju sem v teh letih opazil velik premik od tega, da sem bil ujet v svoje zgodbe in posledično precej trpel na mnogo načinov, do tega, da sedaj samo opazujem procese, ki se dogajajo v umu in z zadovoljstvom opažam, kako se me »pretekli problemi« ne dotaknejo več. Vedno bolj izkušam tok sedanjosti, kjer problemov enostavno ni. Je le radost, lepota in blaženost večnega trenutka, ki sam skrbi zase. Tako si lahko oddahnemo in se temu v celoti prepustimo.

Kaj bo torej sedaj z metodo Sedona, ko se Hale Dwoskin začasno ali za stalno umika, kot vodja in učitelj te čudovite metode? Sam verjamem, da bistvenih sprememb ne bo. Še vedno obstaja nekaj drugih učiteljev metode Sedona, ki še naprej izvajajo tečaje, še vedno se prodajajo knjige in izobraževalni programi, le verjetno začasno ne bo naprednih seminarjev, ki jih je vodil Hale.

Prav tako ne verjamem, da se bo Hale umaknil za stalno, saj je svoje življenje v celoti posvetil tej metodi. Sam je dajal, da samo potrebuje nekaj časa zase in za svojo ženo Amy, tako da vidi kaj se bo zgodilo, ko sprosti del svojega življenja.

Skratka, tudi v Ljubljani bodo srečanja skupine, kjer vadimo metodo Sedona, potekala še naprej nemoteno. Film o metodi Sedona tudi privablja vedno več in več novih ljudi, ki šele vstopajo na pot osebne rasti. Pravzaprav bo film kmalu dobil podnapise, ki bodo vključeni v naslednjo izdajo, ki je že v fazi planiranja, tako da načeloma vse še naprej poteka nemoteno.

Sam opažam, da se moje aktivnosti razširjajo še na nova področja, tako da me prav zanima kako se bo vse skupaj odvijalo.

Ta zadnji Hale-ov seminar je bil verjetno daleč najboljši do sedaj. Še v nobeni skupini prej ni bilo čutiti toliko ljubezni in harmonije in prav vsi smo doživeli globoke transformacije. Hkrati je bil prisoten tudi en kanček žalosti, saj smo v teh letih mnogi postali zelo dobri prijatelji in misel, da se morda nikoli več ne bomo srečali, je bila nekako prisotna v ozadju. No, morda je tudi to le del igre uma, saj v resnici ni ločenosti. Je le prisotnost, je le zavedanje, ki ne pripada nikomur.

Toliko na kratko o morda zadnjem seminarju s Hale-om iz čudovitega in prav nič divjega Zahoda.

 


lester53x60Lester
Levenson
S tem, ko sledimo reakcijam do njihovega izvora, odpravimo vse reakcije.

Anketa

Ste pogosto v skrbeh?